HM-lab:in työn hinnoittelusta

Kirjoitettu 17.7.2021, HM-lab.fi/Hannu L.

Internet, ohjelmointi ja kaikenlaiset alustat ja taustajärjestelmät sekä niiden yhdistelmät ovat jatkuvassa liikkeessä oleva maali eikä yksi henkilö voi millään osata kaikkea kaikesta ammattimaisesti. Kaikki työtunnit eivät voi olla yhtä tuottavia. Mikä siis neuvoksi, jotta hinnoittelu olisi reilua ja prosessinomaista eikä työtuntien laskentaperusteita tarvitsisi keksiä joka projektissa uudestaan?

Itse olen ratkaissut asian niin, että kirjaan työrupeamieni sisällön ja keston päiväkirjaan. Lisäksi etenkin silloin kun työstä on mahdollisuus laskuttaa tuntipohjaisesti niin kirjaan päiväkirjamerkintään myös tuottavuuskertoimen (%-luku), jonka muodostan seuraavalla asteikolla ja kriteeristöllä:

100 % Sujuvaa, tuottavaa työtä, työkalut toimivat, ei alennusta
75 % Alennusperusteita, sovelletaan joustavasti välillä 6 ... 75 %:
  • Aikaa mennyt uuden oppimiseen työtä tehdessä
  • Tehty ekstralaatua, omaa tuotesynergiaa ym. varten
  • Häiriöitä työhön keskittymisessä: TV-ohjelma, helle...
  • Työ myöhässä sovitusta
66 %
50 %
33 %
25 %
13 % (1/8)
6 % (1/16)
0 % Ei laskuteta. Takuukorjaus tai muu syy

Nämä kriteerit näkyvät toki vain "sisäisessä laskennassa", eli laskentataulukossa johon poimin päiväkirjasta projektin työt ja tuottavuuskertoimet. Lopputulemana kirjaan laskuun työtunteja sen verran kuin tuottavuuskertoimilla alennettu minuuttimäärä tuottaa, pyöristettynä alas- tai ylöspäin seuraavaan tasatuntiin tai neljännestuntiin riippuen projektin koosta ja omista tuntemuksista.

Arviointikriteerien soveltaminen välillä 6 - 75 % on yllättävän helppoa ja joustavaa viimeistään siinä vaiheessa, kun työn kohteen on saanut valmiiksi ja pääsee tekemään kokonaisarvion siitä mikä tuloksen arvo on asiakkaalle ja mitä vaikeuksia tai haasteita itse on kohdannut työtä tehdessä.

Tällä systeemillä pysyn itse selvillä tekemästäni työmäärästä ja projektien kannattavuudesta. Asiakas puolestaan voi luottaa siihen että minulla on taustalla ammattimainen prosessi jonka johdosta en laskuta täyttä ammattilaishintaa vähemmän tuottavasta tekemisestäni. Yhden laskuttamani tunnin takana voi siis olla jopa kuusitoista (16) projektiisi käyttämääni työtuntia, ja voin silti olla suht. tyytyväinen tilanteeseen koska olen saanut uutta hyödynnettävissä olevaa osaamispääomaa tai vaikka infrastruktuuria projektia tehdessäni!

Herättikö juttu ajatuksia? Laita sähköpostia!